Kujawska zupa ze świeżych pomidorów z kluseczkami ziołowymi

Kujawska zupa ze świeżych pomidorów z kluseczkami ziołowymi

  • 00:30
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 6 pomidorów
    • 1 l wywaru warzywnego (50 g selera , 100 g marchewki, 60 g pietruszki, cebula)
    • 100 g mąki pszennej
    • 2 jajka
    • 1/2 pęczka natki pietruszki
    • 80 g kwaśnej śmietany 22%
    • przyprawy: sól, pieprz czarny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Warzywa obierz, pokrój na małe kawałki. Następnie przełóż do garnka i zalej półtora litrem wody. Przypraw od razu delikatnie solą i gotuj ok. 15–20 minut.

W tym czasie umyj dokładnie pomidory i nożem natnij skórę na krzyż. Przełóż warzywa do głębokiej miski i zalej wrzątkiem do ich całkowitego zakrycia. Jak tylko skóra na nacięciu zacznie się odwijać, wyjmij pomidory i ostudź pod zimną wodą. Następnie obierz ze skórki, przekrój na pół i wytnij twardą część od szypułki. Pomidory pokój w małe kawałki.

Z wywaru wyjmij warzywa (możesz użyć je do sałatki) i wlej pomidory. Zagotuj zupę. Wymieszaj jedną łyżkę mąki pszennej z zimną wodą i wlej do zupy, aby ją lekko zagęścić. Przypraw do smaku solą i świeżym pieprzem. Na koniec dodaj kwaśną śmietanę i już nie gotuj.

Przygotuj kluseczki: wstaw garnek z osoloną wodą. Do miski wsyp pozostałą mąkę i wbij jajka. Przypraw solą i dodaj posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj elastyczne, lecz lejące się ciasto. Nalewaj ciasto z łyżki na wrzątek cienkimi strugami. Jak tylko kluseczki wypłyną, znak, że są gotowe. Wycedź je łyżką na talerz, rozłóż na środku i wlej dookoła zupę ze świeżych pomidorów.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze