Filety śledziowe w marynacie z suszonych śliwek

Filety śledziowe w marynacie z suszonych śliwek

  • 00:15
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 200 g śledzi 
    • 100 g cebuli 
    • 50 g śliwek suszonych 
    • 1 cytryna 
    • 100 g oleju kujawskiego 
    • 1 ząbek czosnku 
    • 1 łyżeczka musztardy ziarnistej 
    • 2 gałązki koperku 
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Cebule obierz i pokrój w piórka, czosnek w paseczki. Przełóż do miski i przypraw szczyptą soli. Dobrze wymieszaj – dzięki soli, cebula zmięknie i będzie łagodniejsza w smaku. Dodaj musztardę ziarnistą, sok z cytryny i posiekany koperek. Pokrój śliwki w paseczki i dodaj do cebuli – wymieszaj. Dolej olej. Śledzie pokrój w paseczki i wymieszaj z cebulką i śliwkami. Odstaw do zamarynowania na przynajmniej 24 godziny, a najlepiej na 2 doby. 


Komentarze