Kukurydza w skorupce

Kukurydza w skorupce

  • 00:30
  • 4 porcje
  • Prosty

Składniki

    • 4 kukurydze
    • 150 g orzechów ziemnych
    • 1/4 szklanki oliwy
    • 1/2 łyżeczki chilli
    • 1/2 łyżeczki cząbru
    • 1/2 świeżej papryczki chilli
    • 1 ząbek czosnku
    • 3 białka
    • 1/3 szklanki oleju do smażenia
    • 2-3 łyżki mąki
    • jogurt naturalny do maczania
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Przygotuj masę: orzechy ziemne wymieszaj z przyprawami (chilli, cząber, sól, pieprz). Obrany ząbek czosnku drobno pokrój. Papryczkę chilli przekrój wzdłuż na pół, wyjmij pestki i dość drobno pokrój. Czosnek i papryczkę dodaj do orzechów, zalej oliwą i zmiksuj. Białka zmiksuj z orzechami, tak aby wszystko połączyło się w jednolitą masę. 

Kukurydzę obgotuj przez 15 min we wrzącej, nieosolonej wodzie, odcedź i poodcinaj końcówki. Następnie obtocz kukurydzę kolejno w przygotowanej masie i mące. Na mocno rozgrzanym oleju smaż kukurydzę, przewracając ją tak, aby wysmażyć ją na jasnozłoty kolor z każdej strony. Podawaj z jogurtem do maczania.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze