Kukurydza zapiekana w cukinii i parmezanie

Kukurydza zapiekana w cukinii i parmezanie

  • 00:30
  • 4 porcje
  • Prosty

Składniki

    • 4 kukurydze
    • 1 cukinia
    • 4 łyżeczki tartego parmezanu
    • 4 łyżki oliwy
    • 2 ząbki czosnku
    • przyprawy: sól, bazylia suszona
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Kukurydzę gotuj w nieosolonej wodzie przez ok. 15 min. Cukinię umyj i pokrój wzdłuż na plastry o grubości ok. 4 mm. Czosnek wyciśnij przez maszynkę, dodaj łyżkę oliwy, sól i bazylię (ok. 1 płaska łyżeczka), a następnie wszystko wymieszaj. Plastry cukinii lekko posmaruj przyprawioną oliwą. Piekarnik nagrzej do temp. 200° . Plastry cukinii ułóż na folii aluminiowej i podpiecz przez ok. 1 min, aby zmiękły. Wyjmij je na talerz, każdy plaster posyp parmezanem i owiń nim kukurydzę serem do wewnątrz. Końce kukurydzy przypnij wykałaczkami i zapiekaj dalej przez ok. 10 min, aż ser się roztopi. Tak samo możesz piec kukurydzę na grillu.


Komentarze