Kukurydziane minimuffiny w miodowym boczku

Kukurydziane minimuffiny w miodowym boczku

  • 00:40
  • 20 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 160 g mąki kukurydzianej
    • 160 g mąki pszennej
    • 1 łyżka proszku do pieczenia
    • 100 g cukru
    • 200 ml mleka
    • 1 łyżeczka soli
    • 2 jajka
    • 60 g roztopionego masła
    • 50 ml + 1 łyżka miodu
    • 12 plasterków wędzonego boczku
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
Maria Banach

Słowo od autora

Wróżki mają wachlarze z kart, a my mamy wachlarze z przekąsek na patyczkach. Słodko-słone minimuffiny z kukurydzianego ciasta świetnie komponują się ze słodko-słonym boczkiem. To przekąska dla każdej damy i każdego króla :) Trudno przestać jeść!

Autor: Maria Banach, gruszkazfartuszka.pl

  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Wszystkie składniki za wyjątkiem 1 łyżki miodu oraz boczku miksujemy razem, aż do powstania jednolitego ciasta. Ciastem napełniamy papilotki do minimuffinków. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy około 10 minut, aż muffinki nabiorą złocisto-brązowego koloru.

Upieczone muffiny studzimy na kratce. Wyjmujemy z papilotek. Plasterki boczku przekrawamy na pół. Każdy plasterek smarujemy odrobiną miodu i dokładnie owijamy nimi muffinki. Każdego muffinka w boczku zawijamy osobno w kawałek folii aluminiowej. Gdy wszystkie muffinki będą zawinięte, odstawiamy je na około 10 minut. Po tym czasie odwijamy je z folii (dzięki wcześniejszemu zawinięciu boczek się dobrze przyklei i nie odejdzie od muffina przy pieczeniu) i układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy około 5 minut w temperaturze 220°C, aż boczek nabierze rumianego koloru.

Upieczone muffinki nabijamy na patyczki. Opcjonalnie dekorujemy kokardkami i minikartami do gry.

Lista zakupów do przygotowania kukurydzianych muffinek


Komentarze