Kulebiak

Kulebiak

  • 01:30
  • 6 porcji
  • Trudny

Składniki

    Ciasto:

    • 300 g mąki
    • 100 g masła
    • 20 g drożdży
    • 1/2 łyżeczki cukru
    • 2 żółtka
    • 1/2 łyżeczki śmietany
    • ok. 1 łyżki masła do posmarowania blachy
    • 1 białko do posmarowania ciasta
    • szczypta soli

    Farsz:

    • 300 g kapusty kiszonej
    • 100 g grzybów suszonych
    • 2 cebule
    • 1 łyżka masła do smażenia
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Przygotuj ciasto: drożdże rozetrzyj z cukrem. Mąkę posiekaj z miękkim masłem. Dodaj do mąki śmietanę, drożdże z cukrem i szczyptę soli. Zagnieć rękoma ciasto. Wyrobione przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 min.

Przygotuj farsz: grzyby wymocz w ciepłej wodzie przez ok. 1 godz. Następnie odcedź i pokrój w paski. Kapustę kiszoną drobno pokrój i obgotuj przez 20 min. Możesz też ją wcześniej podsmażyć. Następnie dodaj do niej grzyby i gotuj kolejne 10 min. Po tym czasie całość odcedź. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na maśle. Przysmażoną dodaj do kapusty z grzybami. Wszystko dopraw solą i pieprzem, a następnie przestudź.

Nadziewaj farszem: wyrośnięte ciasto rozwałkuj na kształt prostokąta. Na środek, wzdłuż dłuższego boku, wyłóż nadzienie. Dokładnie zlep ze sobą boki ciasta, by farsz nie wystawał (nadmiar ciasta odkrój nożem i odłóż do dekoracji). Odwróć zlepieniem do dołu i przełóż do wysmarowanej tłuszczem wysokiej blachy. Ciasto odstaw na kolejne 30 min do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie, nakłuj widelcem w kilku miejscach. Z okrawków ciasta zrób ozdoby i przybież wierzch kulebiaka. Przed włożeniem do piekarnika posmaruj wierzch białkiem. Piecz w temp. 180° przez ok. 35 min. Po wyjęciu z piekarnika pokrój na grube plastry. Podawaj z sosem, surówką lub barszczem.


Komentarze