Kulebiak z łososiem po fińsku

Kulebiak z łososiem po fińsku

  • 01:10
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    • op. ciasta francuskiego (ok. 27 dag)
    • 20 dag wędzonego łososia w plastrach
    • 12 dag ryżu
    • 3 jajka
    • pęczek kopru
    • 10 dag śmietany 18%
    • sól, pieprz

    Sos:

    • ząbek czosnku
    • mały jogurt naturalny
    • 2 łyżki majonezu

    Surówka:

    • łyżka oliwy z oliwek
    • 5 garści rukoli
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Ryż gotujemy na sypko, studzimy. Mieszamy ze śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w kostkę. Koperek myjemy i siekamy.

Ciasto francuskie rozwałkowujemy i dzielimy na dwa równe prostokąty. Na jednym układamy warstwę ryżu, jajek i łososia. Posypujemy koperkiem. Przykrywamy drugim kawałkiem ciasta, dokładnie zlepiamy brzegi.

Jajko rozkłócamy i smarujemy wierzch ciasta. Kulebiaka pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ok. 20 minut w 180 stopniach.

Robimy sos: jogurt mieszamy z majonezem, dodajemy zmiażdżony czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem. Przed podaniem polewamy kulebiaka.

Przygotowujemy surówkę: rukolę myjemy, osączamy. Skrapiamy oliwą, doprawiamy i podajemy z kulebiakiem.


Komentarze