Kuleczki twarogowo-szpinakowe z suszonymi pomidorami

Kuleczki twarogowo-szpinakowe z suszonymi pomidorami

  • 00:50
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 200 g chudego twarogu
    • 200 g mrożonego szpinaku
    • garść suszonych pomidorów w płatkach
    • 3 łyżki mąki z ciecierzycy (lub pszenna, kasza manna)
    • białko jajka
    • sól czosnkowa, pieprz czarny, papryka wędzona
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Szpinak rozmrozić na patelni, starając się odparować jak najwięcej wody. Ostudzić i połączyć dokładnie z twarogiem i białkiem (można użyć całego jajka, ale wtedy należałoby dać więcej mąki). Wyrobić w miarę gładką i zwięzłą masę dodając mąkę. Następnie dodać przyprawy i suszone pomidory, dokładnie wymieszać i odstawić na minimum pół godziny. W dużym garnku zagotować wodę, z masy uformować małe kuleczki i wrzucać na wrzątek. Gotować ok. 3–5 minut od wypłynięcia kulek na wierzch – trzeba spróbować. Podawać polane jogurtem, śmietaną, posypane parmezanem, z keczupem lub z kiełkami o intensywnym smaku.


Komentarze