Kuleczki z kurek w sosie z ryżem

Kuleczki z kurek w sosie z ryżem

  • 01:20
  • 3 porcje
  • Prosty

Składniki

    • ​500 g kurek
    • 1 torebka ryżu
    • 1 cebula
    • 2 ząbki czosnku
    • 1 marchewka
    • 2 łyżki mąki
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • 2 łyżki masła do smażenia
    • 1/2 pęczka pietruszki
    • 2 ziela angielskie
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Kurki dokładnie umyj i oczyść. 1/2 szklanki kurek odłóż, a resztę drobno posiekaj. Czosnek obierz i drobno posiekaj. Cebulę obierz, umyj i przekrój na pół. Masło rozpuść na patelni.

1/2 cebuli pokrój w kostkę i podsmaż na maśle z kurkami i czosnkiem. Dodaj sól, pieprz i duś PORADA KONTEKSTOWA - DUSZENIE wszystko na wolnym ogniu przez ok. 20 min co jakiś czas mieszając. Kurki powinny zmniejszyć nieco swoją objętość.

Ryż ugotuj według wskazówek na opakowaniu, przestudź i zmiksuj na gładką, kleistą masę. Dodaj łyżkę mąki, sól, pieprz oraz łyżkę soku z cytryny. Zmiksuj ponownie, a następnie wymieszaj z podsmażonymi kurkami.

Marchew umyj, obierz i zetrzyj na tarce z drobnymi oczkami. Drugą połowę cebuli drobno posiekaj W garnka zagotuj wodę, posól ją, dodaj marchewkę, cebulę, odłożone kurki i ziele angielskie. Zwilżonymi wodą dłońmi formuj z wcześniej przygotowanej masy niewielkie kuleczki i wkładaj je do garnka z gotującym się wywarem. Gotuj pod przykryciem ok. 20 min. Przed podaniem posyp pietruszką.


Komentarze