Kuleczki z mięsa z żółtym serem

Kuleczki z mięsa z żółtym serem

  • 00:45
  • 6 porcji
  • Prosty

Składniki

    • 30 g zmielonego mięsa wołowego
    • 30 g zmielonego mięsa wieprzowego
    • 2 jajka
    • 1 łyżka mąki
    • 3 ząbki czosnku
    • 1 cebula
    • 30 g sera żółtego w kawałku
    • 1 słoiczek pomidorów suszonych w zalewie
    • przyprawy: sól, pieprz, majeranek
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Mięso wymieszaj z jajkami i mąką, a następnie dodaj drobno posiekaną cebulkę i rozgnieciony czosnkiem. Przypraw solą, pieprzem i majerankiem.

Ser zetrzyj na tarce. Suszone pomidory przekrój na 4 części. Mokrymi rękami formuj kuleczki mięsa o wielkości małej mandarynki, a następnie zrób z nich małe placuszki. Na środek każdego połóż żółty ser i zawijając brzegi do środka, zrób kuleczkę nadziewaną tartym serem.
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia poukładaj kuleczki z mięsa, tak aby się nie stykały i piecz przez ok. 30 min w temp. około 180°. Po upieczeniu przełóż mięso na duży talerz i połóż na wierzch kuleczek pokrojone na kawałki suszone pomidory. W mięso i pomidory wbij z góry wykałaczki.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze