Kurczaczek z masy cukrowej

Kurczaczek z masy cukrowej

  • 00:15
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • pastyczna masa cukrowa: żółta, pomarańczowa, granatowa
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Żółtą masę cukrową podziel na jednakowej wielkości kawałki. Z każdego kawałka utocz kule o średnicy ok. 4 cm.

2

Spłaszcz lekko boki kul, następnie uformuj głowy i ogonki, bez odrywania kawałków masy.

3

Rozwałkuj cienko pomarańczową i żółtą masę cukrową. Z pomarańczowej wytnij kurze łapki i uformuj małe dzioby, z żółtej wytnij skrzydełka. Z granatowej masy utocz małe kuleczki na oczy. Wszystkie powstałe części doczep do wcześniej ulepionych korpusów. Jeżeli masa za bardzo przeschła i części nie chcą się zlepiać, posmaruj je cienko dowolnym niebarwionym alkoholem. Alkohol na krotki czas, zanim wyparuje, zwilży masę pozwalając na połączenie wszystkich części.


Komentarze