Kurczak duszony w winie z cebulkami aromatyzowany wędzonym boczkiem

Kurczak duszony w winie z cebulkami aromatyzowany wędzonym boczkiem

  • 01:30
  • 6 porcji
  • Prosty

Składniki

    • 1,8 kg całego kurczak (lub 2 piersi i 2 udka)
    • 50 g boczku wędzonego
    • 70 g cebuli perłowej konserwowej
    • 2 cebule
    • 2 ząbki czosnku
    • 100 g pieczarek
    • 100 g marchewki
    • 50 g selera naciowego (dwie gałązki)
    • 1 butelka 0,75 l wina czerwonego wytrawnego
    • 1/2 pęczka natki pietruszki
    • 100 g groszku zielonego
    • 2-3 gałązki tymianku
    • 50 ml oliwy z oliwek
    • 20 g mąki pszennej
    • przyprawy: sól, pieprz czarny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Kurczaka umyj i dobrze odsącz na kuchennym ręczniku. Odetnij piersi od kręgosłupa i podziel je na dwie części. Wykrój udka i również podziel na dwa kawałki na łączeniu z podudziem. Przypraw solą i
pieprzem. Obierz i rozgnieć czosnek, umyj tymianek i posiekaj, następnie dodaj do kurczaka – staraj się wcierać przyprawy w mięso.

Na talerz wysyp mąkę i obtocz kawałki kurczaka. Na patelni rozgrzej połowę oliwy. Smaż mięso na złoty kolor z każdej strony. W tym czasie obierz warzywa i pokrój je na kawałki podobnej wielkości, by równomiernie się ugotowały.

Usmażonego kurczaka przełóż do rondla, a na patelnię wsyp warzywa. Podsmaż dobrze do momentu zarumienienia. Następnie wlej ostrożnie wino i odparuj do połowy objętości. Warzywa wraz z winem wlej do kurczaka. Nakryj pokrywką i duś PORADA KONTEKSTOWA - DUSZENIE do miękkości mięsa ok. 1 godzinę.

Boczek pokrój w plasterki a następnie w paseczki. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Pieczarki umyj i pokrój na ćwiartki. Na patelni rozgrzej pozostałą oliwę i podsmaż boczek. Jak tylko się zrumieni, dodaj cebulę i pieczarki. Przypraw całość delikatnie solą i pieprzem. Pod koniec smażenia dodaj zielony groszek i posiekaną natkę pietruszki.

Kurczaka rozłóż na półmisek, pozostały sos z duszenia zmiksuj za pomocą kuchennego blendera, aby dobrze się połączył. Polej delikatnie mięso sosem, a na wierzch rozłóż dekoracyjnie boczek z pieczarkami i zielonym groszkiem.


Komentarze