Kurczak gotowany w melonie

Kurczak gotowany w melonie

  • 01:00
  • 3 porcje
  • Prosty

Składniki

    • 6 małych udek z kurczaka
    • 6 plastrów szynki pokrojonych w paseczki
    • 1 marchew
    • 6 pieczarek
    • 2 melony
    • 2 łyżeczki imbiru w proszku
    • 2 łyżeczki kolendry suszonej
    • 3 łyżki octu balsamicznego
    • 4 szklanki wody na wywar
    • 3 łyżki oleju
    • 1 łyżka przyprawy typu "vegeta"
    • liście kolendry
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Marchewkę obierz, umyj i pokrój w długie paski. Oczyszczone pieczarki również pokrój w paski. Kurczaka oczyść i opłucz, a następnie zalej wodą i gotuj przez ok. 3 min na średnim ogniu. Zdejmij szum z wywaru, a następnie zalej wywarem marchewkę wymieszaną z pieczarkami. Dodaj ocet balsamiczny, 1 łyżeczkę imbiru, sól do smaku i odstaw na 30 min.

Przyprawę typu "vegeta" połącz z pieprzem, drugą łyżką imbiru i kolendrą. Tak przygotowaną mieszanką przypraw natrzyj kurczaka, a następnie ułóż go na blasze do pieczenia i polej 3 łyżkami oleju. Włóż kurczaka do piekarnika nagrzanego do temp. 200° i piecz przez 20 min.

Wierzch melona zetnij i odłóż. Z melona usuń pestki oraz miąższ (miąższ wyjmij łyżką do melonów, tworząc kulki). Zostaw ścianki melona na ok. 1,5 cm grubości. Melony ułóż w większej misce, do środka włóż upieczonego kurczaka, melona, marchew, szynkę i pieczarki.

Melony przykryj odciętą wcześniej wierzchnią częścią tego owocu, przełóż do wkładki do gotowania na parze PORADA KONTEKSTOWA - GOTOWANIE NA PARZE i gotuj jeszcze przez ok. 20 min. Przed podaniem odkryj wieczka owoców i poukładaj w nich wcześniej wydrążone kulki z miąższu udekorowane kolendrą.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze