Kurczak, krewetki lub ryba tandoori

Kurczak, krewetki lub ryba tandoori

  • 00:25
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    • 6 filetów z kurczaka lub ½ kg krewetek królewskich lub 750 g filetów rybnych
    • 4 łyżki sosu tandoori
    • 250 g jogurtu naturalnego
    • ¼ szklanki soku z cytryny
    • ½ małej cebuli posiekanej
    • 4 ząbki czosnku
    • 1 łyżka zmielonego świeżego imbiru
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • kawałki limonki do przybrania
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Kawałki piersi z kurczaka, ryby lub krewetek umieść w dużym płaskim naczyniu. Polej sokiem z cytryny, przykryj i wstaw do lodówki na 30 min. W mikserze połącz: sos tandoori, cebulę, czosnek, imbir, sok z cytryny, jogurt oraz sól. Miksuj do momentu uzyskania pasty.

Mięso, rybę lub krewetki polej przygotowana pastą. Przykryj i umieść w lodówce na 4 godz. Nagrzej piekarnik do temperatury 200°. Kurczaka piecz przez ok. 15 min, rybę przez ok. 10 min, a krewetki do momentu, aż zmienią kolor na pomarańczowo-czerwony.

Możesz także piec na grillu. Wówczas krewetki nadziewaj po 4 szt. na patyczki do grillowania namoczone wcześniej w wodzie. Rybę piecz w ponakłuwanej folii i nie przewracaj podczas grillowania. Smacznego!


Komentarze