Kurczak na piwie

Kurczak na piwie

  • 02:00
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • kurczak
    • butelka jasnego piwa 0,5 l
    • 2 większe cebule
    • 1 duża papryka
    • 2 gruszki
    • 1 pomarańcza
    • 4 ziemniaki
    • 2 winne jabłka
    • 2 łyżki oleju przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra i słodka, warzywko lub vegeta, marynata pikantna do kurczaka, przyprawa gyros, ulubione zioła, 5 ząbków czosnku
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Kurczaka umyć i nasolić (również w środku), następnie wymieszać podane przyprawy, dodać do nich 2 łyżki oleju i wcisnąć 3 ząbki czosnku, ponownie wymieszać i natrzeć nimi kurczaka. Pozostawić na 2 godziny.

Po tym czasie należy umyć butelkę z piwem, w celu usunięcia wszystkich etykiet i nasadzić kurczaka na tę butelkę, tak aby gwint wystawał ponad szyję kurczaka. Związać nicią skrzydła tak, aby przylegały do korpusu i postawić na brytfannę, dookoła wysypać pokrojone na duże kawałki: cebulę, paprykę, obrane ziemniaki, pozostałe 2 ząbki czosnku, nieobrane jabłka i gruszki oraz pomarańcza i podlać lekko wodą.

Włożyć do piekarnika tak przygotowany posiłek i ustawić na 180–200 stopni, piec, aż kurczak będzie gotowy. Powinien on być bardzo ładnie przyrumieniony ponieważ piwo cały czas będzie podlewało kurczaka.

Na dole utworzy się wspaniały sos, z którym będzie podawało się danie do jedzenia. Dodatkowo można podawać z sosem czosnkowym lub innym ulubionym. Smacznego!

Uwaga: w trakcie nie należy podlewać warzyw i owoców zimną wodą, bo różnica temperatur spowoduje, że butelka pęknie!


Komentarze