Kurczak na ryżu z liczi

Kurczak na ryżu z liczi

  • 00:40
  • 2 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 8 liczi
    • 100 g ryżu białego
    • 1 filet z kurczaka
    • 1/2 czerwonej papryczki chilli
    • 1/2 szkl. orzechów nerkowca
    • 2 łyżki posiekanej pietruszki

    Marynata:

    • 1/2 szkl. ananasa
    • sok z 1 limonki
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Ugotuj ryż według wskazówek na opakowaniu. Filet z kurczaka umyj, pokrój na kawałki, wrzuć do miski, zalej sokiem z ananasa i limonki, dopraw solą i pieprzem. Marynuj PORADA KONTEKSTOWA - MARYNOWANIE mięso przez ok. 30 min. Kiedy ryż stanie się miękki, odcedź go i przełóż do miseczki. Na 1 łyżce oliwy podsmaż kurczaka na rumiano. Następnie dodaj ryż, obrane i pokrojone liczi, posiekaną pietruszkę i chilli – całość wymieszaj. Podgrzewaj przez ok. 3 min. Na drugiej patelni podpraż orzechy nerkowca i dodaj do ryżu. Podawaj od razu ze świeżą posiekaną natką pietruszki. Potrawę możesz dodatkowo skropić sosem sojowym wymieszanym z sokiem cytryny.


Komentarze