Kurczak pieczony - nadziewany śliwkami

Kurczak pieczony - nadziewany śliwkami

  • 01:00
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • cały kurczak
    • 40 dag śliwek suszonych bez pestek
    • duża cebula
    • 2 marchewki
    • pół kg ziemniaków
    • 4 ząbki czosnku
    • 3 łyżki musztardy (może być sarepska)
    • 5–6 łyżek oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
    • 3–4 szczypty papryki słodkiej
    • curry, sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

W małej misce przyrządzić marynatę do kurczaka: połączyć 4 łyżki oliwy, musztardę, rozgnieciony czosnek oraz przyprawy i wszystko wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.

Natrzeć zaprawą kurczaka, włożyć do środka śliwki i wstawić do lodówki na ok. 3 godz. Ziemniaki dobrze umyć i pokroić w ćwiartki, to samo z cebulą i marchewką (wcześniej obraną). Kurczaka piec w 180°C do godziny czasu.

Po 30 min pieczenia rozłożyć wokół kurczaka warzywa, polać je 2 łyżkami oliwy i piec, aż będą miękkie. Smacznego!


Komentarze