Kurczak pieczony z cytryną i gniecionym awokado z kolendrą

Kurczak pieczony z cytryną i gniecionym awokado z kolendrą

  • 02:00
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • kurczak o wadze ok. 1,5 kg 
    • 3 cytryny
    • 1 ostra papryka
    • 2 awokado
    • 1 limonka
    • 1 ząbek czosnku
    • 3-4 gałązki świeżej kolendry
    • 40 ml oliwy
    • 2-3 gałązki natki pietruszki
    • przyprawy: sól, pieprz czarny, ostra papryka lub mielony pieprz Cayenne
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Kurczaka umyj dokładnie i wytrzyj kuchennym ręcznikiem. W miseczce wymieszaj sól, pieprz czarny mielony, paprykę ostrą mieloną wraz z połową oliwy. Natrzyj dokładnie całego kurczaka przyprawami, również w środku.

Umyj cytryny i sparz we wrzątku. Dwie pokrój na kawałki i wraz z ostrą papryką włóż do kurczaka. Podczas pieczenia smak i aromat przenikną do całego mięsa. Kilka plasterków cytryny poukładaj na kurczaku. Piekarnik z termoobiegiem rozgrzej do temp. 180° i wstaw kurczaka. Dodatkowo pod naczyniem wstaw blachę, do której wlej wodę. Podczas pieczenia woda będzie parować, dzięki czemu delikatne mięsa kurczaka nie wysuszy się. Podczas pieczenia polewaj wierzch kurczaka sosem, by skórka była rumiana i chrupiąca.

Awokado umyj i przetnij nożem na pół wokół pestki. Okręć dookoła, aby rozdzielić połówki. Wbij nóż w pestkę i przekręć. Pestka łatwo odejdzie od miąższu. Łyżką stołową wydrąż cały miękki miąższ do miski. Przekrój limonkę i wyciśnij sok z jednej połówki. Przypraw solą i pieprzem. Dodaj rozgnieciony i posiekany ząbek czosnku oraz liście kolendry. Ugniataj miąższ awokado z przyprawami, dolej jeszcze oliwę i dobrze wymieszaj. Jeśli lubisz, to dodaj jeszcze sok z limonki.

Upieczonego kurczaka podziel na porcje. Oddziel piersi ze skrzydełkiem od korpusu i odetnij udka. Piersi przekrój na kilka kawałków. Ułóż na półmisku, polej sosem z pieczenia i obłóż aromatycznymi cytrynami oraz plasterkami zrumienionej ostrej papryczki. Podawaj gniecione awokado w osobnej miseczce.


Komentarze