Kurczak po chińsku z orzeszkami ziemnymi

Kurczak po chińsku z orzeszkami ziemnymi

  • 00:20
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 500–600 g piersi z kurczaka
    • 2–3 duże cebule
    • 2 duże pory
    • kawałek świeżego imbiru (ok. 5 cm korzenia)
    • orzeszki ziemne solone lub nie (0,5–1 szklanka)
    • sos sojowy ciemny
    • chilli w proszku lub pieprz cayenne do smaku
    • 2–3 ząbki czosnku
    • olej
    • sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Cebulę i pora pociąć w jak najdłuższe paski o grubości ok. 1 cm, wszystko obsmażyć na oleju i dusić do miękkości pod przykryciem, najlepiej podlewać wodą. Przełożyć do garnka, dodać posiekany drobno czosnek i imbir. Na patelni obsmażyć na rumiano kurczaka, pociętego w cienkie paski, dodać do warzyw. Obficie oblać sosem sojowym, doprawić chilli, dodać trochę oleju, by powstał na dnie sos, można też dolać ciut wody, dodać ew. trochę soli i pieprzu, wrzucić orzeszki. Dusić chwilkę pod przykryciem, ale max. 5–7 minut, od razu podawać z ryżem.


Komentarze