Kurczak po hiszpańsku

Kurczak po hiszpańsku

  • 00:45
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 4 udka z kurczaka
    • 30 dag pieczarek
    • 1 średni kalafior
    • 1 papryka czerwona
    • 1 papryka zielona
    • 1 papryka żółta lub pomarańczowa
    • 1 duża cebula
    • 0,5 kg białego ryżu
    • 3 ząbki czosnku
    • 3 łyżki oleju
    • 0,5 l gotowego bulionu
    • sól, pieprz do smaku
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Udka obrać ze skóry, doprawić pieprzem i solą. W wysokim naczyniu żaroodpornym lub gęsiarce (może być duży rondel) rozgrzać olej, wyłożyć udka, zrumienić z obu stron.

Cebulę pokroić w grubą kostkę lub pióra i wraz z czosnkiem dodać do udek, dusić na małym ogniu ok. 10 min. Papryki po wcześniejszym umyciu i usunięciu pestek pokroić w kostkę. Pieczarki umyć, obrać ze skórki, pokroić w dowolny sposób. Kalafiora umyć, podzielić na kwiaty – usunąć po ok. pół nóżki z każdego.

Wszystkie warzywa dodać warstwami do udek, lekko osolić i dusić, aż puszczą soki.

Przygotowany wcześniej bulion wlać do udek z warzywami – dodać ryż. Całość włożyć do piekarnika i zapiekać pod przykryciem ok. 30 min. Danie nie wymaga podawania z surówkami, gdyż samo w sobie jest syte i urozmaicone. Smacznego!


Komentarze