Kurczak po katalońsku

Kurczak po katalońsku

  • 02:00
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 kurczak
    • 75 dag pomidorów
    • 8 dag gotowanej szynki
    • 5 dag czarnych oliwek
    • 5 dag zielonych oliwek
    • 2 cebule
    • 2 ząbki czosnku
    • 1 czerwona papryka
    • 1 zielona papryka
    • 4 łyżki oliwy
    • 1 łyżeczka cukru
    • 1 pęczek świeżego tymianku (może być też suszony)
    • sól i pieprz do smaku
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Kurczaka podzielić na części, umyć, osuszyć.

Cebulę obrać, pokroić w grubą kostkę. Czosnek obrać, drobno posiekać. Paprykę oczyścić, opłukać, podzielić na ćwiartki i pokroić na kawałki Szynkę pokroić w kostkę. Pomidory umyć, oczyścić, sparzyć wrzątkiem, a następnie zalać zimną wodą i zdjąć skórkę, pokroić na ćwiartki, usunąć nasiona, miąższ pokroić w kostkę.

Oliwę wymieszać ze szczyptą soli oraz pieprzu. Posmarować nią kawałki kurczaka.

Mięso smażyć procjami na mocno rozgrzanej patelni, a po zdjęciu z niej zabezpieczyć przed wystygnięciem. Cebulę, czosnek, szynkę oraz paprykę włożyć na patelnię i dusić przez 10 minut na słabym ogniu, dodać pomidory, całość zagotować.

Kawałki kurczaka ponownie włożyć na patelnię i dusić w sosie pomidorowym ok. 30 min. Czarne oliwki przekroić na pół, usunąć pestki, dodać do mięsa razem z oliwkami zielonymi. Całość ponownie przyprawić do smaku solą i pieprzem. Tymianek umyć, osuszyć, wsypać do mięsa. Gotowe. Można podawać z ryżem. Smacznego!


Komentarze