Kurczak po marokańsku

Kurczak po marokańsku

  • 01:30
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    • 400 g filetów z kurczaka
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 drobno posiekana duża cebula
    • 2 drobno posiekane ząbki czosnku
    • 1 łyżeczka kminku
    • 1 łyżeczka kolendry
    • 1 laska cynamonu
    • 325 g cukinii, pokrojonej w półplasterki
    • 400 g pokrojonych pomidorów z puszki
    • 200 ml wywaru z warzyw
    • 250g kaszki kuskus
    • 400 ml wrzątku
    • 410 g cieciorki z puszki
    • 200 g groszku cukrowego (lub zielonej fasolki szparagowej)
    • 10 g masła
    • sól, pieprz
    • posiekana świeża kolendra do przybrania
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Pokroić mięso ukośnie w paski o grubości ok. 1 cm. Połowę oliwy podgrzać na patelni, wrzucić na nią kurczaka, cebulę, czosnek. Smażyć na umiarkowanie dużym ogniu ok. 2 min, aż mięso będzie białe z brązowymi cętkami. Wtedy zmniejszyć ogień, dodać kminek, kolendrę i cynamon. Smażyć minutę, mieszając.

Dodać cukinię, dobrze zamieszać; dodać pomidory razem z zalewą. Dusić ok. 5 min na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodać groszek cukrowy (lub ugotowaną na półtwardo fasolkę) i cieciorkę do mięsa na patelni. Dusić jeszcze ok. 5 min.

Włożyć kuskus do rondelka i zalać osolonym wrzątkiem. Poczekać, aż spęcznieje, następnie wymieszać z pozostałą ilością oliwy i masłem, spulchniając kaszę widelcem. Wyłożyć kaszę na talerze, na niej ułożyć mięso z sosem. Posypać kolendrą. Podawać gorące.


Komentarze