Kurczak po syczuańsku

Kurczak po syczuańsku

  • 00:25
  • 2 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 filet z kurczaka
    • 2 ząbki czosnku
    • 1 suszona papryczka chilli
    • 1 mała cebula lub 2 dymki
    • 3 łyżki mąki kukurydzianej
    • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    • 2 łyżki oleju
    • 3 łyżki sosu sojowego
    • 1 łyżka octu ryżowego lub białego wina
    • 1 plasterek imbiru
    • 1 łyżka cukru
    • 1/4 szkl. wody
    • 1-2 łyżki oleju sezamowego
    • przyprawy: pieprz Cayenne
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Kurczaka umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Następnie pokrój go w kostkę 3 cm x 3 cm i obtocz w mące kukurydzianej. W woku rozgrzej olej sezamowy i usmaż w nim kurczaka na złoto. Następnie dodaj małą posiekaną cebulę (jeśli nie masz dymek) i podsmaż ok. 1 minuty. Dodaj roztarty czosnek, ususzoną papryczkę (bez nasionek) i imbir. Podsmaż chwilkę aż papryczka stanie się ciemna.

W misce wymieszaj sos sojowy, mąkę ziemniaczaną, ocet, cukier, wodę i pieprz kajeński. Marynatą zalej kurczaka i podsmaż jeszcze w woku przez 2 minuty. Możesz dodać odrobinę soli. Kurczaka podawaj z ryżem ugotowanym na sypko.


Komentarze