Kurczak po żydowsku

Kurczak po żydowsku

  • 01:20
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    • kurczak
    • 250 g migdałów
    • 250 g suszonych śliwek
    • 250 g rodzynek
    • 2 goździki
    • 1 laska cynamonu
    • 2 łyżki oliwy
    • 30 g masła
    • 1 torebka cukru waniliowego
    • sól, pieprz (z młynka)
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Kurczaka sprawić, dobrze umyć (pod bieżącą woda), odciąć końce skrzydeł, podzielić na części i wysuszyć. Posolić i popieprzyć.

Śliwki włożyć do wody i moczyć przez 30 minut. To samo zrobić z rodzynkami. Migdały obgotować w wodzie przez 10 minut, ostudzić, obrać i przepłukać zimną wodą.

Kurczaka podsmażyć w rondlu na maśle i oliwie, dobrze zarumienionego wyjąć na półmisek i odstawić.

Do sosu z kurczaka dodać śliwki i rodzynki. Wymieszać i dodać łaskę cynamonu (może być też w proszku – ćwierć łyżki do herbaty) i goździki. Włożyć kawałki kurczaka, zalać połową szklanki wody, posypać cukrem waniliowym, przykryć i dusić na małym ogniu przez 20 minut.
Do kurczaka dodać migdały i zostawić na małym ogniu przez 20 minut (bez pokrywki). Podawać na gorąco ze słodkim chlebem.


Komentarze