Kurczak słodko-kwaśny

Kurczak słodko-kwaśny

  • 00:50
  • 4 porcje
  • Prosty

Składniki

    • 500 g fileta z kurczaka
    • 1 białko
    • 100 g marchewki pokrojonej ukośnie w plasterki lub w słupki
    • 100 g papryki zielonej i czerwonej
    • 500 ml oleju (najlepiej oleju z orzeszków ziemnych)
    • 4 dymki
    • 1 pomarańcza

    Marynata:

    • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
    • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
    • 2 łyżki octu ryżowego
    • 2 łyżki płaskie cukru
    • przyprawy: sól, świeżo mielony pieprz

    Sos:

    • 150 ml bulionu drobiowego domowego (ew. dobrej jakości kostka rosołowa)
    • 3 łyżki jasnego sosu sojowego
    • 2 łyżki oleju (najlepiej sezamowego)
    • 1 łyżka octu jabłkowego
    • 1 łyżka cukru
    • 2 łyżki koncentratu pomidorowego lub ketchupu
    • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej lub 1 ziemniaczanej
    • kilka łyżek wody
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Filet z kurczaka umyj i osusz. Pokrój w równą kostkę 3 cm x 3 cm, następnie przełóż do miseczki. Przygotuj marynatę: sosy sojowe wymieszaj z octem ryżowym, cukrem oraz solą. Całość wymieszaj i zalej piersi z kurczaka.

Marchewkę obierz i pokrój w plasterki lub słupki. Oczyszczone z gniazd nasiennych papryki pokrój w równą kostkę. Warzywa podgotuj w wodzie, aby troszkę zmiękły (ok. 5 minut). Mięso obtocz w białku, a następnie panieruj w mące kukurydzianej. Rozgrzej dobrze olej na patelni lub woku i smaż w głębokim oleju kawałki kurczaka przez ok. 5 min, aż będą miękkie. Wyjmij je łyżką cedzakową i odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Wszystkie składniki sosu, oprócz mąki i wody, wymieszaj ze sobą. Przelej na patelnię, zagotuj i dodaj odsączoną z wody marchewkę i paprykę. Dodaj mąkę wymieszaną z wodą, kawałki pomarańczy oraz kawałki fileta z kurczaka. Całość posyp posiekaną dymką i jeszcze chwilę podgotuj.


Komentarze