Kurczak w białym winie

Kurczak w białym winie

  • 01:50
  • 6 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1,5 kg całego kurczaka
    • 200 ml białego wina
    • 2 liście laurowe
    • 1 marchew
    • 40 g selera
    • 2 ząbki czosnku
    • 5 gałązek natki pietruszki
    • 50 g masła
    • 100 ml oleju słonecznikowego
    • 60 g orzechów włoskich
    • 40 g płatków migdałów
    • 50 g bułki tartej
    • 1 jajko
    • 20 g mąki
    • przyprawy: sól, pieprz czarny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Kurczaka umyj i pokrój na porcje. Odetnij udka i przekrój na łączeniu w miejscu chrząstki. Pałkę i podudzia odłóż. Wytnij filety wraz z kostką od skrzydełka. Zostaw skórę na filecie.

W garnku wstaw lekko osoloną wodę. Obierz warzywa i pokrój na mniejsze kawałki. Jak tylko woda się zagotuje, dodaj warzywa, liść laurowy oraz zgnieciony ząbek czosnku wraz z łupiną. Wlej białe wino i dopiero na gorący wywar wkładaj porcje kurczaka do gotowania. Na koniec dodaj jeszcze gałązkę natki pietruszki. Gotuj kurczaka powoli przez ok. 1,5 godziny, aż kurczak będzie zupełnie miękki.

Po tym czasie wyjmij mięso i odstaw do ostudzenia. Orzechy przesyp do blendera i lekko zmiksuj. Następnie przełóż na głęboki talerz i dodaj bułkę tartą. Na drugi talerz wysyp mąkę. Jajko rozbij do miseczki i lekko przypraw solą i pieprzem. Rozmieszaj dokładnie. Każdy kawałek kurczaka obsyp mąką, zanurz w jajku i oprósz w mielonych orzechach z bułką.

Na patelni rozgrzej olej słonecznikowy. Smaż kurczaka na złoty kolor z każdej strony. Odsącz porcje smażonego kurczaka na kuchennym ręczniku i od razu wykładaj na półmisek.

W rondelku rozgrzej masło i przypraw lekko solą i świeżo mielonym pieprzem. Posiekaj natkę pietruszki i dodaj do masła. Polej natychmiast mięso na półmisku.


Komentarze