Kurczak w galarecie

Kurczak w galarecie

  • 03:00
  • 7 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 4 udka z kurczaka
    • 3 marchewki
    • 1 mały seler
    • 1 duża pietruszka
    • 1 por (tylko biała część)
    • 1 op. mrożonego groszku
    • żelatyna w proszku
    • 1 łyżka soli
    • 4 ziarenka pieprzu
    • 2 ziarenka ziela angielskiego
    • duży liść laurowy
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Umyj i obierz marchewkę, selera i pietruszkę. Pora przekrój na pół i opłucz. Umyj udka z kurczaka. W dużym garnku zagotuj 3 litry wody (bez soli). Dodaj warzywa i przyprawy. Do gotującej się wody włóż udka z kurczaka. Wsyp sól i zmniejsz gaz do minimum tak, żeby wywar tylko „mrugał”. W ten sposób gotuj kurczaka przez 2 godziny. W czasie kiedy rosół się gotuje, wybierz foremki na galaretę i wyłóż je folią spożywczą.

Kiedy rosół jest już gotowy, wyciągnij mięso i odcedź warzywa. Z gorącego wywaru odlej trzy łyżki wazowe do miseczki. Rozpuść w nim żelatynę i połącz z resztą wywaru. Ilość żelatyny zależy od objętości wywaru – wystarczy 10 g na litr płynu. Wyciągnij z zamrażalnika groszek i wysyp na duży talerz, żeby się nieco rozmroził.

Obierz mięso, usuwając skórę i kości, a następnie pokrój na małe kawałki. Na spodzie foremek ułóż warstwę groszku, następnie grubą warstwę mięsa i znów groszek. Do wypełnionych foremek wlej wystudzony wywar z żelatyną tak, aby całkowicie zakryć zawartość. Foremki wstaw do lodówki. Stężałą galaretę przełóż z foremek na talerzyki. Podawaj z cytryną.


Komentarze