Kurczak w imbirowym sosie

Kurczak w imbirowym sosie

  • 00:25
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 2 filety z kurczaka
    • 200 g makaronu ryżowego wstążki
    • 1 papryka zielona
    • 1 papryka żółta
    • 1 marchewka
    • 1 cebula
    • 10 g grzybów mun

    marynata:

    • 1 czosnek
    • 2 łyżki słodko-pikantnego lub słodkiego sosu chilli
    • 4 łyżki sosu imbirowego z soją
    • 2 łyżki miodu
    • sok z cytryny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Kurczaka pokrój w kostkę i marynuj PORADA KONTEKSTOWA - MARYNOWANIE w sosie imbirowym z soją, słodko-pikantnym lub słodkim chilli, miodzie, drobno posiekanym czosnku i soku z cytryny. Odstaw na ok. pół godziny.

W tym czasie pokrój cebulę w piórka, a pozostałe warzywa w słupki jednakowej wielkości. Przygotuj grzyby mun według przepisu na opakowaniu i pokrój w cienkie paski.

Na rozgrzaną patelnię z oliwą wrzuć kawałki mięsa i smaż na złocisty kolor. Następnie dodaj przygotowane wcześniej warzywa i grzyby, a także pozostałą marynatę. Duś pod przykryciem przez ok. 10 - 15 min.

Przygotuj makaron ryżowy według przepisu na opakowaniu, a następnie smaż na patelni przez 5 min.

Kurczaka z warzywami serwuj ze smażonym makaronem. Danie dekoruj pietruszką.


Komentarze