Kurczak w sosie koperkowym

Kurczak w sosie koperkowym

  • 00:50
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 3 pojedyncze filety z kurczaka
    • przyprawy: sól, pieprz

    Wywar:

    • 1 marchew
    • 1 pietruszka
    • 1 plaster selera
    • 5 cm pora
    • 3 szkl. wody
    • 1 liść laurowy

    Sos koperkowy:

    • ok. 1 szkl. wywaru
    • 1 łyżka mąki (może być więcej, jeśli sos będzie za rzadki)
    • 4 łyżki mleka
    • 1 łyżką śmietanki słodkiej
    • 1 pęczek posiekanego kopru
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Filety umyj i oczyść z błon i ewentualnych chrząstek. Przygotuj wywar: umyj warzywa, obierz, opłucz ponownie i wrzuć do wrzącej osolonej wody, dodaj do nich listek laurowy. Do wody z warzywami włóż filety z kurczaka i gotuj do miękkości warzyw. Ugotowane warzywa, wyjmij wraz z mięsem, odcedź wywar przez sitko i na bazie tego wywaru przygotuj sos koperkowy.

Przygotuj sos: mąkę wymieszaj z mlekiem, rozprowadź 3 łyżkami ciepłego wywaru, wymieszaj i wlej powoli do wywaru. Mieszaj aż zgęstnieje. Zdejmij z ognia. Dodaj śmietankę i posiekany drobno koper, wymieszaj. Chwilkę podgrzej, nie gotuj. Filety pokrój w plastry i polej gorącym sosem koperkowym. Podawaj z ziemniakami.


Komentarze