Kurczak w sosie orzechowym

Kurczak w sosie orzechowym

  • 01:40
  • 4 porcje
  • Prosty

Składniki

    • ​1 kurczak (ok. 700 g)
    • 2 żółtka
    • 1 cebula
    • 1 szkl. wyłuskanych orzechów włoskich
    • 1/2 ostrej czerwonej papryczki
    • 4 ząbki czosnku
    • 3 łyżki octu winnego
    • 4 łyżki oliwy z oliwek
    • pęczek zielonej pietruszki (lub kolendry)
    • szczypta cynamonu
    • szczypta mielonych goździków
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Kurczaka podziel na części i wypłucz dokładnie pod bieżąca wodą. Następnie zalej go osoloną wrzącą wodą i podgotuj ok. 10 min. Rosół odcedź i odstaw. Kurczaka wyjmij z rosołu, posmaruj z każdej strony oliwą. Blachę do pieczenia wyłóż folią aluminiową, poukładaj na niej mięso, z wierzchu przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200° na ok. 1 godz.

Orzechy pokrusz na mniejsze kawałki, czosnek posiekaj drobno wraz z ostrą papryczką i razem zmiksuj. Dodaj posiekaną kolendrę lub pietruszkę, cynamon i goździki. Całość rozprowadź szklanką rosołu z gotowania kurczaka, dodaj ocet winny, dopraw solą, pieprzem i podgotuj przez ok. 10 min na wolnym ogniu. Zdejmij z palnika, żółtka rozmieszaj i wlej powoli do sosu orzechowego, stale mieszając. Kurczaka ułóż na półmisku i polej gorącym sosem, odstaw do ostygnięcia. Jedz zawsze na zimno.


Komentarze