Kurczak w sosie śmietanowo-jogurtowym z pieczonymi ziemniakami i sałatką z cykorii

Kurczak w sosie śmietanowo-jogurtowym z pieczonymi ziemniakami i sałatką z cykorii

  • 02:00
  • 4 porcje
  • Prosty

Składniki

    Ziemniaki:

    • 1 kg ziemniaków kremowych
    • 1 op. ciasta francuskiego
    • olej słonecznikowy
    • 2 łyżeczki cukru
    • 2-3 łyżeczki curry
    • 1 cytryna
    • 1 żółtko
    • 9 łyżeczek rozmarynu
    • przyprawy: sól, pieprz

    Kurczak:

    • 1 podwójny filet z kurczaka
    • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
    • 1 łyżeczka ostrej papryki
    • 1 łyżeczka słodkiej papryki
    • 1/2 łyżeczki imbiru
    • 10 rozgniecionych ziarenek kolendry
    • 1/2 łyżeczki tymianku
    • 1 łyżeczka oregano
    • 1 łyżeczka bazylii
    • 2 łyżeczki lubczyku
    • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
    • 1 łyżeczka estragonu
    • 1 łyżeczka curry
    • 3 łyżeczki przyprawy do grosa
    • 2 łyżeczki cynamonu
    • 1/2 łyżeczki kminku
    • 2 łyżeczki cukru
    • 3 ząbki czosnku
    • przyprawy: sól, pieprz

    Sos:

    • 1 mały kubek śmietany 18%
    • 1 duży kubek śmietany 30%
    • 3/4 dużego kubka jogurtu naturalnego
    • 2 łyżeczki cukru
    • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
    • 1 łyżeczkę curry
    • 1 łyżeczkę słodkiej papryki
    • 1 łyżeczkę ostrej papryki
    • 2 łyżeczki cynamonu
    • 3 łyżeczki lubczyku
    • 1 łyżeczka oregano
    • 1 łyżeczka bazylii
    • 1/2 łyżeczki tymianku
    • 1 łyżeczka estragonu
    • 1 łyżeczka rozmarynu
    • 2 łyżeczki przyprawy do grosa
    • 2 ząbki czosnku
    • opcjonalnie: mąka pszenna
    • przyprawy: sól, pieprz

    Sałatka:

    • 2 cykorie
    • 1 mango
    • 1 kiść białych winogron bezpestkowych
    • 3 średnie czerwone cebule
    • 1 czerwona papryka
    • 1 duża łodyga rabarbaru
    • 1/2 puszki cieciorki
    • 3 łyżeczki ziół prowansalskich
    • 2 łyżeczki cukru
    • kapusta pekińska
    • szczypiorek
    • 1 kieliszek białego, słodkiego wina
    • 1/2 kieliszka soku jabłkowego
    • oliwa z oliwek
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Przygotuj pieczone ziemniaki: warzywa obierz, umyj i pokrój w ćwiartki. Wyłóż je na blachę, polej olejem i posyp rozmarynem. Dodaj do smaku sól, pieprz, cukier i curry. Dokładnie umytą cytrynę wyciśnij na ziemniaki, a następnie pokrój ją w ćwiartki i ułóż na blasze. Blachę włóż do piekarnika i piecz ok. 20–25 minut w temperaturze 200°.

Przygotuj kurczaka: filet z kurczaka pokój w kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć pokrojonego kurczaka. Dopraw solą, pieprzem i przyprawami, dodaj sok z połowy cytryny, cukier i wyciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj i podsmaż razem.

Przygotuj sos: do miseczki wlej obie śmietany i jogurt. Dodaj cukier, sól, pieprz, przyprawy i 3 łyżki soku z cytryny. Sos wlej na patelnię do usmażonego kurczaka i dokładnie wymieszaj. Jeśli sos jest zbyt rzadki, możesz dodać trochę mąki.

Blachę z ziemniakami wyjmij z piekarnika, ale nie wyłączaj go. Na kwadraty z ciasta francuskiego powoli wykładaj pieczone ziemniaki. Z ciasta uformuj koszyczek wokół ziemniaków i posmaruj go roztrzepanym żółtkiem. Ćwiartki cytryny zostaw na blasze. Gotowe „koszyczki” ułóż z powrotem na blachę i piecz, aż ciasto nabierze złotego koloru.

Przygotuj sałatkę: cykorie umyj, przekrój na pół i usuń gorzki środek, liście porwij. Obierz mango, usuń pestkę i pokrój w kostkę. Umyte winogrona przekrój na połówki. Cebule pokrój w piórka, paprykę pokrój w paseczki. Rabarbar obierz i zetrzyj na tarce. Wymieszaj wszystkie warzywa z cieciorką, sokiem z reszty cytryny, ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem i cukrem. Z liści kapusty pekińskiej uformuj koszyczki, zawiąż szczypiorkiem i faszeruj sałatką.

Przygotuj dressing: wino, sok jabłkowy, sok z reszty cytryny i oliwę z oliwek wlej do szklanki i dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Przed podaniem polej sałatkę dressingiem.

Na talerz wyłóż koszyczek z ciasta francuskiego i ziemniaków, koszyczek z sałatką i kurczaka w sosie.


Komentarze