Kurczak z grilla w marynacie imbirowej

Kurczak z grilla w marynacie imbirowej

  • 00:20
  • 6 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 podwójny filet z kurczaka
    • 3 cm świeżego korzenia imbiru
    • 2 ząbki czosnku
    • 1/2 szkl. oleju
    • 1/2 łyżeczki musztardy
    • sok z 1/2 cytryny
    • 1 łyżeczka suszonego imbiru
    • 1/2 łyżeczki białego pieprzu
    • 1 łyżeczka soli
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

W szklanym naczyniu wymieszaj olej z sokiem z cytryny. Obierz i zetrzyj na drobnej tarce imbir. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Czosnek i imbir, wraz z pozostałymi przyprawami i musztardą dodaj do oliwy z sokiem. Dokładnie wymieszaj.

Mięso z kurczaka pokrój w kostkę (ok. 2 cm) i wrzuć do marynaty. Zamieszaj i przykryj folią spożywczą. Wstaw na ok. 6 godzin do lodówki. Po tym czasie wyciągnij mięso z lodówki i ponadziewaj ciasno na krótkie patyki do szaszłyków. Zrumień z każdej strony na mocno rozgrzanym grillu.


Komentarze