Kurczak z kuskusem

Kurczak z kuskusem

  • 00:30
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 4 filety z piersi kurczaka
    • 1/3 szklanki oliwy
    • łyżeczka sosu sojowego
    • po szczypcie cynamonu, imbiru i kurkumy
    • sól, pieprz
    • 3 ząbki czosnku
    • sok z cytryny
    • 2 cebule
    • 2 marchewki
    • 1 cukinia
    • 1 łyżka miodu
    • szklanka bulionu z liściem laurowym i zielem angielskim (z kostki)
    • 1/2 pęczka natki pietruszki
    • torebka kaszy kuskus
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Mięso umyć i pokroić w paski. Oliwę wymieszać z przyprawami, sosem sojowym, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i sokiem z cytryny. Do powstałej marynaty włożyć mięso, przykryć i odstawić na godzinę do lodówki.

Cebulę i marchew obrać, pokroić w plasterki, cukinię również obrać i pokroić w kostkę. Na patelnię przełożyć mięso razem z marynatą i usmażyć, następnie mięso wyjąć, a na tym samym tłuszczu podsmażyć cebulę, marchew i na końcu dodać cukinię.

Wszystko razem przełożyć do rondla, dodać miód i gorący bulion. Przykryć i dusić około 30 minut. Wrzucić posiekaną natkę, przyprawić sokiem z cytryny, solą, pieprzem i dusić jeszcze 5 minut. Kuskus przygotować wg przepisu na opakowaniu i podawać gorący z aromatycznym kurczakiem.


Komentarze