Kurczak z pieca

Kurczak z pieca

  • 00:40
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 duży kurczak
    • 6 pieczarek
    • 5 średnich ziemniaków
    • 1 papryka
    • 1 duża cebula
    • 3 duże ząbki czosnku
    • olej z pestek winogron

    Przyprawy:

    • sól, pieprz, słodka czerwona papryka, przyprawa do ziemniaków
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Kurczaka porcjujemy na małe kawałki. Nacieramy solą, pieprzem, czerwoną papryką oraz oliwą. Tak przyprawionego wkładamy do lodówki na 3 godziny.

Pieczarki obieramy ze skórki i kroimy cieniutko w paseczki. Paprykę również kroimy w paski o grubości 1 cm. Ziemniaki dokładnie myjemy szczoteczką i nie obieramy z łupin. Kroimy w plastry o grubości 0,5 cm. Cebulę kroimy w łupinach na cztery części. Czosnek delikatnie rozgniatamy, aby całkiem go nie zmiażdżyć.

Kurczaka wykładamy na blachę przykrytą papierem do pieczenia. Miedzy kawałkami mięsa układamy cebulę oraz czosnek. Na wierzchu układamy pieczarki oraz pokrojone ziemniaki, które delikatnie przyprawiamy przyprawą do ziemniaków.

Tak przygotowane danie pieczemy w piekarniku o temp. 180°C przez 40 minut. Po tym czasie dodajemy paprykę i pieczemy jeszcze około 10 minut.


Komentarze