Kurczak z tymiankiem i limonką z salsą z truskawek, mango, pomidorów i chili

Kurczak z tymiankiem i limonką z salsą z truskawek, mango, pomidorów i chili

  • 00:30
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 2 duże piersi z kurczaka
    • 2 ząbki czosnku
    • 3 łyżki posiekanego świeżego tymianku
    • 1 łyżeczka świeżego imbiru
    • 1 łyżeczka słodkiej papryki
    • ½ łyżeczki ostrej papryki
    • 1 płaska łyżeczka soli
    • - ½ łyżeczki pieprzu
    • 50 ml oliwy z oliwek

    Salsa:

    • 1 mango
    • 1 szkl. truskawek
    • 1 cebula
    • ½–1 papryczka chili
    • 1 szkl. pomidorków koktajlowych
    • 1 łyżeczka świeżego imbiru
    • 2 łyżki octu jabłkowego
    • 1 łyżka miodu pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
Maria Banach

Słowo od autora

Sezon na grilla przeplata się z sezonem na truskawki. Szkoda byłoby z tego nie skorzystać! Połączenie truskawek z mięsem nie jest szczególnie popularne, ale zapewniam Was, że jest pyszne. Szczególnie, gdy doda się do nich pikantnej nuty chili :) Grillowana pierś z kurczaka z tymiankiem i limonką, w połączeniu z salsą z truskawek, mango, pomidorów i chili to oryginalne danie z rusztu, które na pewno Wam zasmakuje.

Autor: Maria Banach, gruszkazfartuszka.pl

  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Mięso oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki (jeśli filety są grube, przekrawamy je także wzdłuż). 

2

Czosnek, tymianek i imbir siekamy. Łączymy je z oliwą oraz przyprawami i całość dokładnie mieszamy.

3

Mięso nacieramy marynatą i odstawiamy na 20 minut.

4

W międzyczasie przygotowujemy salsę. Mango i truskawki kroimy na kawałki. Cebulę, chili i imbir siekamy. Wszystkie składniki przekładamy do rondelka, dodajemy ocet i miód.

 

5

Salsę zagotowujemy i trzymamy na małym ogniu około 5 minut. Składniki powinny zmięknąć, ale nie powinny się jeszcze całkowicie rozpadać. Przyprawiamy do smaku pieprzem. Mięso grillujemy z dwóch stron na złoto-brązowy kolor. Podajemy z truskawkową salsą (salsa smakuje świetnie zarówno na ciepło, jak i na zimno!)


Komentarze