Kurczaki lizaki

Kurczaki lizaki

  • 01:00
  • 12 porcji
  • Prosty

Składniki

    • 125 g masła
    • 125 ml mleka
    • 150 g mąki pszennej
    • 35 g mąki  kukurydzianej
    • 2 jajka
    • 1/3 szkl. cukru
    • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    • 100 g białej czekolady
    • 10 ml śmietanki 36%
    • czerwona, pomarańczowa i czarna masa cukrowa
    • żółty barwnik
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Masło zmiksuj z cukrem na puszystą masę i dalej miksując, dodaj kolejno jajka. Do ubitego z jajkami masła dodaj suche składniki i wymieszaj łopatką. Ciasto nałóż do szprycy bez końcówki. Rozgrzej urządzenie do cake popsów, nałóż ciasto wypełniając nim dokładnie półkule foremki. Upiecz na złoto. Cake popsy możesz także upiec w piekarniku w specjalnej dwuczęściowej formie (4–8 minut w zależności od wielkości).

2

Upieczone i wystudzone ciasteczka nadziej na patyczki. Z masy cukrowej wytnij grzebienie i łapki kurczaków. Z czarnej masy przygotuj oczy.

3

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej wraz ze śmietanką i odrobiną żółtego barwnika. Lekko przestudzoną polewaj cake popsy, aż pokryją się nią równomiernie.

4

Kiedy polewa na cake popsach prawie zastygnie, doczep ozdoby cukrowe.


Komentarze

  • 2015-03-14 Ada

    Zrobiłam lizaki razem z wnuczkami lekko przed Wielkanocą, nie mogłyśmy się oprzeć tej pokusie. Wyszły wspaniałe. Dzieciaki (i nie tylko) zachwycone. PYCHOTA!