Kurczakowe jajka

Kurczakowe jajka

  • 00:20
  • 2 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 4 jajka
    • 1 łyżka majonezu
    • kilka czarnych oliwek lub ziarenek groszku konserwowego
    • 1 mała marchewka
    • garść kiełków lub rzeżuchy
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Jajka ugotuj na twardo (ok. 10 min od momentu wrzenia). Następnie obierz je ze skorupki. W 2 jajkach wytnij nożem w zygzak górną część (czapeczkę) białka, imitując popękaną skorupkę. Z tej części jajka będzie wychodził żółty kurczak. Ze środka wyjmij żółtka i zmiel na drobniutką masę z pozostałymi całymi jajkami. Dodaj łyżkę majonezu i wymieszaj.

Formuj w palcach małe wałeczki o średnicy żółtka, aby móc włożyć masę z jaj w miejsce po żółtku. Wałeczki powtykaj w miejsca po żółtkach i na górę nałóż wyciętą część białka. Powstanie kurczaczek. Z pokrojonych kawałków czarnych oliwek lub groszku zrób oczy, a z marchewki wytnij trójkącik i zrób dzióbek. Jajko obsyp dookoła kiełkami lub rzeżuchą.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze