Kurki w śmietanie

Kurki w śmietanie

  • 00:40
  • 2 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 250 g kurek
    • 150 ml słodkiej śmietanki
    • 1 cebula
    • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    • 1 łyżka cytryny
    • 1 łyżka oliwy
    • przyprawy: sól, świeżo zmielony pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Kurki dobrze umyj (warto włożyć kurki na chwilę do gorącej wody wymieszanej z solą, a następnie odcedzić i przepłukać ponownie w wodzie, tym razem bez dodatku soli) i oczyść. Wrzuć grzyby na suchą patelnię, pozwól im puścić sok. Trzymaj kurki na patelni dopóki sok nie odparuje (ok. 10 min). Następnie podlej olejem i podduś z cebulką na wolnym ogniu (ok. 10 min). Skrop cytryną i zalej śmietanką, wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem i jeszcze chwilę podduś. Na koniec posyp natką pietruszki. Podawaj od razu z podpieczoną bagietką.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze