Kurki w zalewie octowej

Kurki w zalewie octowej

  • 01:20
  • 5 porcji
  • Prosty

Składniki

    • 1 kg kurek

    Marynata:

    • 8 szkl. zimnej wody
    • 12 łyżek cukru
    • 2 łyżki soli
    • 1 szkl. octu
    • 5 ziaren ziela angielskiego
    • 5 listków laurowych
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Grzyby oczyść i umyj, a następnie wrzuć do małej ilości gorącej, osolonej wody ze szczyptą cukru. Gotuj je ok. 10–15 min do momentu, aż będą na wpół miękkie, w innym wypadku stracą swój aromat. Przełóż odcedzone grzyby do dużej miski.

Przygotuj marynatę: dobrze wymieszaj 8 szklanek wody, 1 szklankę octu, 12 łyżek cukru i 2 łyżki soli, nie gotuj.

Wyparz słoiki, a następnie ustaw je na ściereczce do góry dnem, aby ociekły z wody (warto mieć pod ręką rękawice kuchenne, aby się nie poparzyć). Pokrywki wyparzaj w niewielkiej ilość wrzącej wody. Po kilku sekundach wyjmij je cedzakiem i przełóż na czystą ściereczkę.

Do wyparzonych słoików wkładaj grzyby do wysokości ok. 2 cm poniżej brzegu słoika, po 1 ziarenku ziela angielskiego i 1 listku laurowym. Zalej zimną marynatą i lekko zakręć (przed zakręceniem upewnij się, że nakrętki są suche).

Dno dużego garnka wyłóż ściereczką. Na ściereczce postaw słoiki i zalej wodą do 2/3 ich wysokości. Gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu przez ok. 5 min.

Po pasteryzacji PORADA KONTEKSTOWA - PASTERYZACJA wyjmij słoiczki i mocno dokręć nakrętki. Do czasu ostudzenia pozostaw słoiczki do góry dnem. Po 24 godz. ponownie pasteryzuj (ok. 5 min).

Przechowuj słoiki w chłodnym, zaciemnionym miejscu. Z podanej ilości składników przygotujesz ok. 5 słoiczków z kurkami.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze