Kuropatwa na duszonej kapuście z ananasem

Kuropatwa na duszonej kapuście z ananasem

  • 01:20
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 kuropatwa (ok. 250 g)
    • 20 ml oliwy z oliwek
    • 200 g kapusty kiszonej 
    • 250 ml wina białego słodkiego
    • 1/4 ananasa
    • 1 cebula biała
    • 1 gwiazda anyżu
    • 4 figi świeże
    • 1 ząbek czosnku
    • 2 gałązki tymianku
    • 1 łyżeczka kremu balsamicznego
    • przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz czarny
    • kilka gałązek tymianku
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Kuropatwę dobrze umyj i odsącz na ręczniku kuchennym. Przypraw od razu solą i świeżo mielonym pieprzem. Polej oliwą z oliwek i posyp tymiankiem. Mięso wstaw na godzinę do piekarnika nagrzanego do 180˚C.

2

W tym czasie obierz ananasa ze skóry i pokrój na ćwiartki. Wytnij środkową łykowatą część i pokrój w kostkę. Do rondelka przełóż kapustę kiszoną i lekko przepłucz w letniej wodzie, aby zmniejszyć kwasowość. Następnie dobrze odciśnij i przełóż do garnka. Dodaj pokrojoną drobno cebulkę i czosnek. Wlej słodkie wino i dodaj liść laurowy, ziele angielskie i anyż. Gotuj powoli, aż kapusta zmięknie.

3

Na koniec dodaj ananasa i jeszcze podgotuj. Dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem. 

4

Sprawdź kuropatwę, czy mięso jest już idealnie miękkie – jak tak, to przekrój figi i obłóż nimi mięso. Polej kremem balsamicznym i wstaw jeszcze na kilka minut do pieca.

5

Po tym czasie wyjmij kuropatwę z formy i przełóż na półmisek. Sos z pieczenia mięsa przelej do kapusty i wymieszaj. Następnie wyłóż ją na półmisek. Na kapuście ułóż ptaka i obłóż dekoracyjnie figami. Na koniec udekoruj listkami świeżych ziół.


Komentarze