Kuropatwy z sosem grzybowym

Kuropatwy z sosem grzybowym

  • 01:30
  • 5 porcji
  • 606 kcal
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 5 kuropatw
    • 10 plastrów wędzonego boczku
    • 2 szalotki
    • 50 dag prawdziwków (poza sezonem mrożonych)
    • 2 łyżki klarowanego masła 
    • 250 ml śmietany 30%
    • 100 ml białego wina
    • 6 ząbków czosnku
    • 5 gałązek rozmarynu
    • 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku 
    • 10 jagód jałowca
    • 4 łyżki oliwy
    • sól, pieprz 
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170ºC. Kuropatwy nacieramy solą i pieprzem, na zewnątrz i w środku. Do środka każdej wkładamy po 2 jagody jałowca, gałązkę rozmarynu i rozgnieciony ząbek czosnku.

2

Następnie skrapiamy je oliwą i owijamy plastrami boczku, po dwa na sztukę. Przekładamy do brytfanny i pieczemy przez 30-35 minut, często podlewając powstającym sosem.

3

Szalotki i pozostały 1 ząbek czosnku drobno siekamy i szklimy na maśle. 

4

Dodajemy pokrojone w plasterki prawdziwki, smażymy, aż się zrumienią, następnie podlewamy winem i dodajemy tymianek. 

5

Kiedy wino odparuje, wlewamy śmietankę, doprawiamy solą, pieprzem i dusimy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Kuropatwy wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy na 10 minut. Podajemy z sosem i pieczonymi z rozmarynem ziemniakami.


Komentarze