Kutia

Kutia

  • 01:30
  • 6 porcji
  • 575 kcal
  • Prosty

Składniki

    • 200 g łuskanej pszenicy
    • 300 g maku
    • 200 ml mleka
    • 200 ml wody
    • 100 g orzechów włoskich
    • 100 g rodzynek
    • 4 łyżki gryczanego miodu
    • ewentualnie 1/2 szkl. słodkiej gęstej śmietanki
    • cukier do smaku
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Pszenicę gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy i na sicie przelewamy wrzątkiem, by usunąć powstały w trakcie gotowania krochmal.

2

Mak zalewamy wrzątkiem wymieszanym pół na pół z mlekiem, gotujemy przez kilka minut na małym ogniu.

3

Gdy ziarenka dadzą się rozcierać w palcach, zdejmujemy z ognia, odcedzamy i ucieramy w makutrze, aż puści mleczko.

4

Łączymy utarty mak z pszenicą i miodem wymieszanym z ½ szklanki ciepłej wody.

5

Dosypujemy posiekane orzechy i rodzynki, ewentualnie dosładzamy do smaku i wedle uznania rozrzedzamy śmietanką. Kutię podajemy dobrze schłodzoną. Jeśli robimy większy zapas na kilka dni, dodanie śmietanki jest ryzykowne, bo może skisnąć.


Komentarze