Kwas kujawski babuni z kluskami ziemniaczanymi

Kwas kujawski babuni z kluskami ziemniaczanymi

  • 00:40
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • ok. 1/2 l czystego kwasu od kapusty
    • 30 dag świeżych żeberek
    • majeranek
    • 1 cebula
    • 1 liść laurowy
    • 3 ziarenka ziela angielskiego
    • ziarenka smaku
    • 1 mała łyżeczka cukru
    • pieprz do smaku
    • śmietanka słodka 18%
    • 1 łyżka mąki

    Kluski:

    • 4 ziemniaki
    • mąka
    • 1 jajko
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Obgotować żeberka. Cebulę obrać, nadziać na widelec i podgrzewać, obracając nad palnikiem do czasu, aż lekko sczernieje, po czym dodać do zupy. Dodać ziarenka smaku (zamiast soli). Dodać liść laurowy, ziele angielskie. Gotować ok. 10 minut, po czym wyciągnąć cebulę i wyrzucić.
Wlać kwas z kapusty, dodać cukier i pieprz do smaku. Zaklepać zupę mąką rozbełtaną ze śmietanką. Dodać łyżkę majeranku. Całość zagotować.

Kluski ziemniaczane: ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce. Dodać jajko i odrobinę soli do smaku. Dodać tyle mąki, żeby wyrobiona masa z trudem spływała z łyżki. Zagotować osoloną wodę (jak na makaron). Do gotującej wody wkładać łyżką kluseczki. Gotować ok. 2–3 minut od wypłynięcia. Odcedzić i przelać obficie zimną wodą. Kluseczki wyłożyć na talerze i zalać gorącą zupą.


Komentarze