Kwaśna pieczeń z dzika

Kwaśna pieczeń z dzika

  • 01:40
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 600 g szynki z dzika
    • 50 g słoniny
    • 50 g marchewki
    • 50 g selera
    • 1 cebula
    • 2 ząbki czosnku
    • 4 gałązki rozmarynu
    • 4 ziarna jałowca
    • 300 ml wina czerwonego
    • 50 g masła
    • 20 ml oleju słonecznikowego
    • 20 g koncentratu pomidorowego
    • 200 ml bulionu warzywnego
    • 20 g mąki pszennej
    • przyprawy: sól, pieprz czarny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Mięso dokładnie umyj i wytrzyj w kuchenny ręcznik. Przełóż do miski i zalej winem. Jałowiec i 1 gałązkę rozmarynu utłucz w moździerzu. Dodaj przyprawy do wina. Obierz czosnek i cebulę, następnie pokrój ją w piórka i dodaj do mięsa. Wymieszaj warzywa z przyprawami i mięsem, przykryj miskę folią spożywczą i wstaw do lodówki na 24 godziny do skruszenia. Wino czerwone nadaje niepowtarzalny aromat oraz gwarantuje, że dziczyzna będzie delikatna po upieczeniu.

Marchewkę, seler obierz i pokrój w małe paski. Słoninę pokrój w podobnej wielkości słupki. Wyjmij mięso z zalewy i odsącz na papierze kuchennym wino. Nie wylewaj marynaty. Małym nożykiem zrób nacięcia w mięsie i włóż do nich słupek słoniny i kawałek warzyw. Seler i marchew wkładaj naprzemiennie – da to efekt dekoracyjny. Słupki słoniny mogą wystawać ponad mięso – podczas pieczenie ładnie się zrumienią.

Na patelni rozgrzej olej i obsmaż mięso z każdej strony. Przełóż do naczynia i dopiero wtedy przypraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Wstaw mięso do piekarnika nagrzanego do 160°.

Na tej samej patelni, na której podsmażałeś mięso, podsmaż koncentrat pomidorowy, a następnie wlej marynatę z warzywami. Gotuj przez chwilę, aż alkohol wyparuje. Jak mięso mocniej zrumieni się w piekarniku, wlej warzywa z winem z patelni i dodaj dodatkowo 2 gałązki rozmarynu. Piecz mięso jeszcze przez 1,5 godziny, aż będzie idealnie miękkie. Pamiętaj, aby regularnie podlewać warzywnym bulionem.

Po upieczeniu wyjmij pieczeń i przelej sos do rondelka. Rozmieszaj mąkę pszenną z odrobiną wody i wlewaj ostrożnie do sosu z pieczenia, aby lekko nabrał gęstszej konsystencji. Na koniec dopraw do smaku i dodaj masło. Sos zrobi się szklisty i będzie miał mocniejszy smak. Pokrój pieczeń na plastry i przełóż na półmisek. Polej sosem i udekoruj rozmarynem. Sos można podawać również osobno.


Komentarze