Kwaśna zupa

Kwaśna zupa

  • 01:00
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1/2 kg mięsa mielonego
    • 1 jajko
    • 2 marchewki
    • 1 pietruszka
    • 2 cebula
    • kilka ziaren ziela angielskiego
    • 2 liście laurowe
    • kubeczek śmietany 30%
    • 2 łyżki mąki pszennej
    • ocet
    • cukier
    • maggi
    • ziemniaki
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Marchewkę, pietruszkę, 1 cebulę wrzucamy do garnka z wodą. Warzyw nie kroimy, tylko dajemy w całości. Do wody dodajemy liście laurowe oraz angielskie ziele i gotujemy. Osobno musimy przygotować mięso.

Mięso mielone mieszamy z jajkiem i pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, dodajemy sól i pieprz, mieszamy i formujemy kuleczki. Wielkość nie ma znaczenia.

Gdy warzywa są już prawie miękkie, dorzucamy kulki z mięsa i gotujemy tak długo, aż będą dobre. Następnie rozrabiamy śmietanę z mąką, hartując gorącą zupą, aby nie powstały grudki i wlewamy do garnka. Doprawiamy sporą ilością octu, oczywiście według uznania, cukrem i maggi. Podajemy z ziemniakami ugotowanymi w mundurkach.


Komentarze