Kwaśnica

Kwaśnica

  • 02:30
  • 2 porcje
  • Prosty

Składniki

    • ok. 200 g żeberek wieprzowych
    • 20 g wędzonej słoniny
    • ok. 100 g mocno ukiszonej kapusty
    • 3 szkl. soku z kiszonej kapusty
    • 1 kg ziemniaków
    • kilka ziaren ziela angielskiego
    • liść laurowy
    • kilka ziaren czarnego pieprzu
    • 1 ząbek czosnku
    • kminek do smaku
    • przyprawy: sól, czarny pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Do garnka wlej 1,5 l wody, dodaj żeberka, słoninę, ziele angielskie, listek laurowy, pieprz w ziarnach i gotuj całość do miękkości mięsa przez ok. 2 godziny. W międzyczasie obierz ziemniaki i ugotuj w osolonej wodzie.

Do gotowego mięsnego wywaru dodaj pokrojoną kapustę kiszoną, ząbek czosnku, kminek, sól i pieprz. Całość gotuj przez ok. 15 minut. Następnie dolej sok z kapusty – można to robić stopniowo, sprawdzając za każdym razem smak zupy. Całość gotuj jeszcze ok. 5–10 minut.

Zupę podawaj z pokrojonymi w kostkę ugotowanymi ziemniakami, pokrojonym mięsem i pieczywem.


Komentarze