Kwitnący tulipan

Kwitnący tulipan

  • 01:15
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 2 szklanki mąki
    • 1,5 szklanki cukru
    • 6 jajek
    • kostka margaryny
    • 6 łyżek oleju
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Do barwienia ciasta:

    • 2 łyżeczki kakao
    • 1/2 szklanki maku
    • kisiel wiśniowy
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Margarynę ucieramy z cukrem na jednolitą masę, dodajemy na przemian po jednym jaju, łyżce oleju i czubatej łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Ciasto dzielimy na cztery w miarę równe części: pierwszą mieszamy z kakao, drugą z makiem, trzecią z kisielem, ostatnia część ma pozostać jasna.
Szykujemy dużą podłużną blaszkę, jak na piernik lub tortownicę (wedle uznania), wykładamy papierem do pieczenia (lub smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą) i na przemian wylewamy warstwy z wszystkich czterech kolorów, tzn: trzy łyżki pierwszej części ciasta na środek blachy, potem trzy łyżki drugiej części ciasta na tą już rozlaną, itd. Poszczególne kolory będą się rozlewały i rozciągały po całej blasze.
Ciasto wstawiamy do gorącego piekarnika (200°C) i pieczemy 45–50 minut. Smacznego!


Komentarze

Podobne przepisy