Łabędzi puch

Łabędzi puch

  • 02:15
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    Ciasto:

    • 5 jajek
    • 1 szklanka cukru
    • 1 szklanka mąki pszennej
    • 1 łyżka oleju
    • 1 łyżka gorącej wody
    • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa:

    • 2 czerstwe bułeczki
    • 3 szklanki mleka
    • 1/2 szklanki cukru
    • 10 dag wiórek kokosowych
    • 20 dag masła
    • 12,5 dag margaryny
    • cukier waniliowy

    Dodatkowo:

    •  dżem z czarnej porzeczki
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Białka ubić na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym. Dodawać po jednym żółtku, cały czas ubijając. Następnie dodać olej i wodę. Obydwie mąki z proszkiem do pieczenia wymieszać, dodawać porcjami do masy i delikatnie mieszać ręcznie łyżką. Ciasto przelać na blaszkę i upiec w 160°.

Bułeczki namoczyć w 2 szkl. mleka. Rozmoczone bułeczki rozdrobnić widelcem. 1 szklankę mleka zagotować z cukrem. Dodać bułki rozmoczone razem z mlekiem i wiórki kokosowe. Gotować cały czas mieszając przez 5 minut. Wystudzić.

Masło z margaryną utrzeć na puch. Dodawać po łyżce wystudzonej masy, cały czas ucierając. Wystudzony biszkopt przekroić na pół. Na pierwszy placek rozsmarować dżem porzeczkowy, następnie wyłożyć krem i przykryć drugim plackiem. Posypać cukrem pudrem lub dowolną białą polewą.


Komentarze