Labraks na patyku w stylu azjatyckim

Labraks na patyku w stylu azjatyckim

  • 00:30
  • 3 porcje
  • Prosty

Składniki

    • 3 labraksy w całości
    • 1 pęczek kolendry 
    • 1 łyżka marynowanego imbiru
    • 1 duży ząbek czosnku
    • 1/2 papryczki chilli
    • 2 suszone liście limonki kafir
    • 1 łyżeczka trawy cytrynowej
    • 1 łyżka sezamu
    • 1 łyżka sosu rybnego
    • 1 łyżka mirinu
    • 1 łyżka oleju sezamowego
    • 2 łyżki sosu sojowego
    • 1 limonka
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
Maria Banach

Słowo od autora

Labraks zwany też morskim okoniem jest wciąż mało popularną rybą. A szkoda, bo jest bardzo smaczny, niskokaloryczny i ma niewiele, łatwych do usunięcia ości. Jego mięso jest białe i delikatne, nieco podobne do mięsa pstrąga. Podobnie się go też przygotowuje, dlatego jeśli chcecie, w tym przepisie możecie zastąpić go właśnie tą rybą. Po co jednak zastępować, skoro labraks smakuje tak doskonale? :)

Autor: Maria Banach, gruszkazfartuszka.pl

  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Labraksy oczyszczamy z łusek, obcinamy głowy wraz z przednimi płetwami i dokładnie myjemy. Osuszamy ręcznikiem papierowym. Ryby nacinamy dość głęboko z obu stron, w odstępach 1,5–2 cm. Następnie ryby nabijamy na długie patyki do szaszłyków (jeśli patyczki są zbyt giętkie, nabijamy rybę na dwa na raz).

2

Czosnek i papryczkę drobno siekamy. Łączymy z pokruszonymi w moździerzu liśćmi kafiru, dodajemy trawę cytrynową, sezam, sos rybny, mirin, olej sezamowy i sos sojowy. Całość mieszamy i nacieramy dokładnie ryby wewnątrz i na zewnątrz.
Limonkę kroimy w półplasterki i wtykamy je w co drugie nacięcie na rybie.

3

Kolendrę i marynowany imbir siekamy. Dodajemy do pozostałej marynaty, mieszamy i tak przygotowaną mieszanką nadziewamy wnętrze ryb. Ryby grillujemy z dwóch stron, aż skóra się przyrumieni, a mięso stanie się białe. 


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze