Lane kluski z sosem grzybowym z sałatką z kapusty

Lane kluski z sosem grzybowym z sałatką z kapusty

  • 01:00
  • 2 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    Kluski lane:

    • 1 jajko
    • 1 łyżka masła
    • 2 łyżki mąki
    • 2 łyżki wody
    • przyprawy: sól

    Sos grzybowy:

    • 1/2 kubka grzybów posiekanych w plastry (suszone borowiki, podgrzybki)
    • 1 ząbek czosnku
    • 1/8 kostki masła
    • 1 i 1/2 łyżki mąki
    • 1 szkl. wody
    • 1 łyżeczka startego selera

    Sałatka:

    • 1 szkl. posiekanej kapusty czerwonej
    • 1/2 cebuli
    • 1 łyżeczka posiekanej pietruszki
    • 1 łyżeczka oleju słonecznikowego
    • 1 łyżeczka soku z cytryny
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Przygotuj kluski: ubij białko na sztywną pianę. Żółtko utrzyj z masłem, dodaj mąkę, wodę i sól – wszystko dokładnie wymieszaj. Na koniec połącz z ubitą pianą – mieszaj do uzyskania gładkiego, lejącego, ale dość gęstego ciasta. Zagotuj wodę w garnku. Kładź kluski łyżką na gorącą wodę w taki sposób, by powstawały długie kluseczki. Uważaj, by nie nachodziły na siebie. Jeśli przykleją się do dna garnka, delikatnie podważ je widelcem. Kluski gotuj ok. 1 min do momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Wyjmij kluski na talerz za pomocą łyżki cedzakowej – odsącz z nich wodę i polej sosem grzybowym.

Przygotuj sos: grzyby mocz w wodzie ok. 12 godz. (zrób to dzień wcześniej). Następnie pokrój je w plasterki. Na patelnię wlej wodę, podgrzej ją lekko, ale nie doprowadzaj do wrzenia i dodaj stopniowo mąkę, stale mieszając, aby dobrze się rozpuściła. Następnie dodaj masło, seler, sól i pieprz – całość wymieszaj. Kiedy sos stanie się dość gęsty (po ok. 2 min), dodaj grzyby i duś PORADA KONTEKSTOWA - DUSZENIE pod przykryciem na wolnym ogniu około (30 min). Gorącym sosem polej lane kluski.

Przygotuj sałatkę: kapustę oczyść z zewnętrznych liści i posiekaj w cienkie paski. Cebulę obierz i pokrój w plasterki. Pietruszkę umyj, osusz i drobno posiekaj. Składniki wymieszaj z łyżeczką oleju słonecznikowego i soku z cytryny, dopraw do smaku i jeszcze raz wymieszaj. Podawaj z kluseczkami w sosie.


Komentarze